Mikro komplet: za ozbiljno planinarenje

 

Prvo, da se razumemo: ja nisam ozbiljan planinar, daleko od toga. Zli jezici bi rekli da sam pre slaninar nego planinar, ali radim na sebi. S obzirom koliko volim ovo naše baktanje sa stanicama i antenama, SOTA aktivnosti su mi jedan od mamaca da više pešačim i manje sedim. Dakle, da planina zauzme više prostora u mom životu od slanine. 

Kada sam počeo da se pomalo pentram, shvatio sam da je život malkice teži ako sve što ti treba moraš da nosiš na leđima. Lepo je imati pribor i alatkice za sve moguće i nemoguće situacije, ali kada njihova težina preraste vašu nosivost, počinju problemi. 

Učio sam od jednog od najboljih među nama: Aca Blagojević YU1CA je majstor da ponese samo ono što mu treba i da istovremeno ima sve što mu treba. Dakle, u ovome što sledi sam malo njega kopirao, malo gledao ostale šta rade i napravio neku svoju varijantu. Dakle, shvatite ovo kako početničko razmatranje a ne kao ekspertsku lekciju. 

Ciljevi su jednostavni: samo neophodna oprema bez nepotrebnih gedžeta, kako bi se smanjila težina. Drugo, sve što je neophodno da ne bih sebe doveo u opasnost, jer planine su zavodljive, ali i opasne. Iako ću se ovde baviti samo radio-amaterskim delom opreme, podvlačim da je jednako bitno misliti i o ostalom: hrana i još važnije, voda. Bez toga se na planinu ne ide. O ovome, ali i o odgovarajućoj odeći, obući i drugom planinarskom priboru biće reči na drugom mestu. 

Uređaj

Ovde ima milion mogućnosti, ponuda malih prenosnih uređaja je bogata i raznovrsna. Ono što je dobro je da postoje rešenja za skroman i raskošan budžet: od Pixie radija koji košta oko 5 USD do Elecraft K3X zmaja koji košta preko 1300 EUR, ima robe za svakoga. Moj izbor je bio mcHF, zapravo klon open source uređaja čiji je autor M0NKA. CW/SSB all band KT uređaj sa SDR prijemnikom i oko 15W snage, sa mnogim interesantnim mogućnostima. Cena na netu oko 350 USD.

Oprema mchf 

Alternativno, QCX QRP CW monobander snage oko 5W, kompaktan ali moćan, izuzetnih karaktersitika kada se uzme u obzir koliko košta (oko 50 USD) i šta sve može da uradi. 

Oprema QCX

Ne tvrdim da je ovo najbolji izbor, ali meni odgovara. Mali i lagani ali solidnih mogućnosti, dobri su za početak. 

Baterija

Oba uređaja rade sa napajanjem do 15V odnosno 17V DC. Zbog toga sam za ovu kombinaciju nabavio 4S LiPO bateriju koja nominalno, napunjena, ima 14.8V. Naravno, tokom rada napon pada, ali sa 5000mAh koliko ima ova baterija nemam problema da odradim jednu ili više aktivacija. Cena je oko 8-9.000 dinara, a prodaju ih najčešće prodavnice  radio-modela. 

Oprema Lipo Nabavio sam inteligentni punjač koji je kod LiPO baterija neophodan, a mogu da ga napajam iz ispravljača sa 230V ili direktno sa automobilske baterije na 12V. Vodite računa, ispravljač mora da obezbedi pedesetak vati kako bi punjenje bilo dovoljno brzo. Ovo je još pedesetak evra, ili manje ako imate sreće. Naravno, punjač ne nosite u rancu, on ostaje u kolima ili tamo gde ste smešteni. 

Antena

Dve varijante su u opticaju: lagana vertikalna antena koja se montira uz pomoć štapa za pecanje ili dipol sa trapovima za koji je potrebno nositi i sklopivi stub. Prva varijanta je lagana i nju uspešno primenjuje i Aca YU1CA, možete ga videti na slici u nastavku. 

Oprema Vertikalka

Ako se odlučite za nju, postoji jednostavno i jevtino rešenje sa vertikalkom za 40/30/20 m koja se odlično pokazala. Prvobitno se pojavila kao QRP Guys 3 band vertical, ali je lako napraviti u sopstvenoj režiji jer na pomenutoj adresi postoje svi tehnički detalji. Na sledećoj slici možete videti kako izgleda napojni deo:  

Oprema 3BVertikalka

Dipol sa trapovima za sva ili više opsega zahteva podizanje napojne tačke uz pomoć teleskopskog stuba, koji je kabast i znatno povećava težinu opreme. Dakle, ili da birate avanturu sa manje pešačenja i penjanja, ili da pojačate kondiciju. Na slici ispod se vidi trapovani dipol za 20m i 40m, doduše na FF aktivaciji gde je bilo veoma malo pešačenja (YUFF-0037 jezero Kraljevac, januar 2020).

Oprema trapped dipol

Postoji i treća, veoma popularna varijanta, jednostrano napajana polutalasna antena (EFHW - End Fed Half Wave), koju svi hvale. Za nju vam je takođe potreban štap za pecanje za podizanje i prilagodna kutija. Nisam probao, probaću pa ćemo videti. Evo slike kako to prave i nude pomenuti QRPGuys:

Oprema EFHW

Pribor

Pošto uglavnom radim CW aktivacije, a oba uređaja imaju ugrađeni elektronski taster, neophodna je ručica. Lagana homebrew sqeeze ručica, sa elementima od 3D printane plastike radi dovoljno dobro. Slušalice su lagane naglavne, pošto ne volim da mi oni čepići ispadaju iz ušiju dok radim. Koga to ne nervira može da koristi bilo kakave minijaturne slušalice.

Oprema key

Oprema slusalice

Za logovanje veza koristim mali blok u spiralnom povezu, a pišem običnom grafitnom olovkom. Obično nosim nekoliko patrljaka jer se lakše upakuju i dobar rezač. Nose ljudi tablete i čuda i loguju elektronski, ali to se meni uopšte ne sviđa: prvo jer ne volim da nabadam slova po malom ekranu, a drugo: ne želim da imam još jednu elektronsku spravu koja em povećava težinu, em moram da vodim računa o njoj u planinskim uslovima. 

Nosim i rezervni adapter za antenski konektor, kao i rezervni kablić za taster (3.5mm stereo džek na krajevima). 

Oprema setup 

Ako mislite da se ozbilno penjete i pešačite, više od ovoga vam ne treba, a i bilo bi preteško. Naravno, i ovaj setup se može optimizovati i načiniti manjim i lakšim, ali to je stvar ličnog ukusa. Manje snage znači i težu aktivaciju, a ja ipak volim da odradim više veza nego što je obavezno po pravilima aktivacije. Za to vredi malo patiti i nositi ovakav setup koji nije posebno naporan za korišćenje. Mnogo mi je teže da na vrh Radana popnem moj stomak i salce, koje nikako ne mogu da ostavim u podnožju.